2013. április 11., csütörtök

Pompei

Pompei, vagy Pompeji, esetleg Pompeii. Nem keverendő Pompei városa és a római kori romváros. Olaszul Scavi di Pompei (Pompei scavi). Na ennyit az okoskodásból... :)
Pompei autóval és a Circumvesuviana vasúttal is jól megközelíthető. Remek az infrastruktúra a romváros körül, több kapun keresztül is bejuthatunk a romok közé. 11 euró napi jegy ára, de 20 euróért kombinált jegyet is vehetünk, mellyel Herculaneumba és más helyekre is bejuthatunk. A fenti linken minden részlet megtudható. Próbálkoztunk pedagógus igazolvánnyal is, mert jár rá kedvezmény, de a "sima", magyar nyelvű igazolványt nem fogadták el. Sokáig nézegette a jegyeladó, majd udvariasan közölte, hogy nem tud mit kezdeni vele... :) Tehát: váltsunk nemzetközi igazolványt utazás előtt! 
Parkoló bőven van, mi most is - mániákusan :) - zárt parkolót kerestünk. 10 euróért találtunk is egyet három egész órára. Körülbelül ennyi időt terveztünk Pompei bejárására. Nagyjából elég, de közben nincs megállás...! :)

A romváros és a komor "bűnős", a Vezúv
Tájékozódás:

Térkép nélkül egyszerűen nem szabad bemenni. A legjobb, ha előre felkészülünk, vagy útikönyvet viszünk magunkkal, hogy "képben" legyünk. Rengeteg villa, kert, ház és egyéb dolog van, amit mindenképpen látni kell. Így sem láttunk mindent...  Az a bizonyos minden itt megtalálható: Casa (Házak) lista, Villa lista és a többi... :) Vagyis a honlap: pompeiisites.org!
A lap.hu linktár is tartalmaz Pompeivel foglalkozó aloldalt: lap.hu!
Ezt a virtuális sétás weboldalt is nagyon ajánlom, annyira jó, szerintem, hogy akár el sem kell utaznunk Pompeibe... :) Szóval: virtuális Pompei!
Segíthet még a tájékozódásban a következő link is: Google map (itt találtam: terkepem.blogspot.hu), vagy ez, mely teljes részletességgel mutatja be Pompeit: Pompei képekben!

Térkép nélkül reménytelen
Mi a Porta Marina felől mentünk be és térkép alapján próbáltuk az előre kijelölt célpontokat felkeresni. Az utcák nevét vékony, ember magasságú fémrudakra írták fel. Minden kereszteződésben a főbb útvonalak nevét megtalálhatjuk. A házak, villák nevét is feltüntetik, nem túl feltűnő, de informatív formában, de van, ahol ez sincs.

Egy térkép a főbb látnivalókkal
Szerencsénk volt az időjárással, napos-felhős idő volt. El tudom képzelni, hogy mekkora "szívás" esőben végigjárni ezt a rendkívül izgalmas helyet, és balesetveszélyes is lehet a csúszós kövek miatt.

Ha meleg van, ivóvíz is van
Így, utólag nem biztos, hogy minden képet helyesen tud az ember azonosítani, sőt vannak képeim, melyeket meg sem próbálok pontosan "belőni", hogy hol készült, mert reménytelen. 
Rendkívül izgalmas és látványos ez a romváros, Pompei. Ismerve a történetét, mindenkinek nagyon ajánlom, hogy látogassa meg, ha erre jár. Persze, mint minden "kiállítás" esetében, egy idő után már a legizgalmasabb dolog is az ember "torkán akad"...:) És vannak olyan építmények is, melyek csalódást okoztak, vagy legalábbis nem tetszettek annyira. Például az Amfiteátrum és a Villa di Misteri.

Ezt a képet elszúrtam, de úgy sem tetszett az Amfiteátrum :)
Tegyünk egy próbát, lássuk a képeket:

Pompei, romváros
Ilyenek az ókori főutcák
Ilyenek az ókori mellékutak
A kép előterében egy ókori "zebra"
Quadriportico dei Teatri
Teatro Grande
Terme Stabiane (palaisztra)
Terme Stabiane
Zárt rakterekben sok-sok lelet látható...
...megkövülten...
A Forum és a Tempio di Giove (Jupiter templom)
Nero diadalíve a Jupiter templomnál a Forumon
Forum, a Tempio di Giove másik oldala mellől
Tempio di Apollo, Apollo temploma a Forumnál
Tempio di Apollo, Apollo szobra
Szobor Apollo templomában
Basilica, a Forum mellett
A Forum oszlopsora a Basilicából
Casa del Fauno, a Faun háza
Belső udvar - Faun háza
Nagy Sándor-mozaik a Faun házában
Házi oltár (valamelyik házban)
Cave Canem, Casa del Poeta Tragico
Villa dei Misteri
Villa dei Misteri freskói
Anfiteatro jobbra, Palestra Grande balra
Az Amfiteátrum
Az Amfiteátrum belülről
Nagyjából ennyi lenne. Persze sok kép kimaradt, de még egyszer javaslom ezt a linket: Pompei képekben!
Pompei után az ember azon meditál. hogy mi az, amit nem sikerült megnéznie, pedig de jó lett volna... :) Kár ezen meditálni, vagy vissza kell térni, vagy bánja a kutya...:)

"Istenem, kifekszem ettől a sok egyforma romtól...!" :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése