2013. április 11., csütörtök

Amalfi

Amalfi! Festői kisváros, gyönyörű. Mindannyiunkat megfogott a varázsa. Az Amalfi-part központi települése Positano és Salerno között. Ravello is a közelben van. 
Positano felől érkeztünk, és ugyanaz volt a helyzet, mint ott: kilométerekkel a város előtt autók sora az út szélén. Pedig igyekeztünk korán ideérni. Előző nap, kora este ugyanis voltunk már Amalfiban, de úgy döntöttünk, hogy napfényben is látnunk kell ezt a csodát, mert sajnos az idő eléggé borús volt. Mindez március 31-én, illetve április 1-én volt. 

Amalfi központjában (március 31., 17:52)
Csak azért fontosak ezek a dátumok, mert itt április elsején kezdődik a szezon. Ezt rögtön meg is éreztük. Az előző napi 3 euró/óra parkolás már 5 lett, a fagyi 1-ről 2 euróra ugrott fel. Szóval komolyan veszik a szezon kezdést, anyagilag mindenképpen. A lényeg, hogy találtunk parkolóhelyet a város szívében, a tengerparton.

Április 1. 10:26
Még az előző napi látogatásunkhoz tartozik az is, hogy a rengeteg autó miatt nem találtunk szabad helyet, csak egy parkolóházban. Több emelet, nagy befogadóképességű parkoló, de az is megtelt. A mögém beálló autót már elküldték. Az autót az utasoknak el kell hagyniuk, a személyzet udvariasan, de pörgősen terelgeti a sofőröket. Egy alagúton keresztül lehet a városközpontba bejutni pár perc séta után.

Itt sikerült parkolóhelyet találni. Nem rossz... :)
Most ragozhatnám Amalfi történelmét, de minek, ott az Internet, minden megtalálható. A lényeg: rohantam a tengerpartra, végig a mólón, mert tudtam, hogy Sorrentohoz és Positanohoz hasonlóan ez a város is a tenger felől mutatja meg igazi szépségét. Nem csalódtam, csodálatos ez a város! Hátam mögött a Tirrén-tenger és előttem a napfényes Amalfi! Extázis... :) A képek talán, remélem, esetleg visszaadják azt, amit láttunk.

Információk a városról: Amalfi. A legfőbb látnivaló a Dóm és maga a város...

Tenger, napfény, színek...
Tenger és hegyek között...
A móló felől, a Dóm tornya uralja a várost
Hullámtörők között
A "háborgó" tenger felől
Miután kigyönyörködtük magunkat, elindultunk a Dóm felé. Cattedrale Sant'Andrea a hivatalos neve és arab, illetve normann stílusok keverednek benne. Impozáns, sokszínű épületegyüttes, mely uralja a Piazza del Duomot, azaz a Dóm teret. Nagyon szép kívülről, belül barokkos, de a régi templomrész és a kripta nagyon tetszett.

Első benyomások
Piazza del Duomo és a Duomo
A Sant'Andrea kút tipikus részlete
62 lépcsőfok
A 62. lépcsőről
A Dóm kapuja
Oroszlános kopogtatók
A kapu jobb felső sarka
A belső udvaron
Az őskeresztény bazilika maradványai
Áldás...
A kriptában
A főhajóban
Búcsúpillantás a Dómra
Néhány egyéb kép:

Egykedvű nézelődő
Szépség és szegénység, dél-olasz jellemző
Clouseau és a Rózsaszín Párduc
Búcsú a szépségtől...  :(


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése