2013. április 11., csütörtök

Giovinazzo

Utolsó állomás Bari előtt, mielőtt a repülőtérre mennénk. Az eddigi Adria-parti városkák is gyönyörűek voltak, de Giovinazzo számomra a legkedvesebb. Hogy miért? A hangulat mindegyik településen elragadó volt, de itt több emberrel találkoztunk, élt a városka.

Tipikus olasz kisvárosi jelenet
Az emberek barátságosak a turistákkal

A magyar Wikipédia nem sokat ír róla: Giovinazzo. Azoknak, akik értik az olaszt, vagy lefordíttatják az oldalt, bár a fordítás eléggé zavaros: Giovinazzo.
Givonazzo nem nagy város, de sok látnivaló található itt. Mi csak belekóstoltunk. Állítólag augusztusban kell ide eljönni, akkor egy nagy vallási és civil fesztivál van, mely az egész várost felbolygatja.
Az Interneten ez az oldal talán a legjobb, persze olasz nyelvű: Látnivalók.

Kukkantsunk hát be a kis utcákba és a nagy terekre:

Piazza Vittorio Emanuele II

Olyan sokszor találkozhatunk ezzel a névvel, Vittorio Emanuele, hogy egy kis háttéranyag idekívánkozik (természetesen a legkényelmesebb forrásból :)): Vittorio Emenuele II a Wikipédián.

San Domenico templom a Vittorio Emanuele II téren
Chiesa di San Domenico

Ezen a téren zajlik az élet, sétálgatnak az emberek, csoportok beszélgetnek. Turistával nem találkoztunk ebben az órában, azaz délután 6 óra körül.

Fontana dei Tritoni (Triton-kút)
Koraesti, csendes szemlélődés 

A szűk sikátorokban bolyongva tárul szemünk elé a tengerparton található katedrális: Cattedrale Santa Maria Assunta. A 12. századi katedrális román stílusban épült, jellegzetes a két különböző kiképzésű harangtornya. 


Santa Maria Assunta Katedrális
A harangtornyok
Néptelen sikátor és a Katedrális
Chiesa Santa Maria di Costantinopoli
Madonna a gyermekkel (XVII. sz.)
Szent Kristóf

A kora esti órákban a főtérről a mellékutcákba érve minden kihalt, szinte nyomasztó az üresség, de nem az :) A sikátorok, terek hangulata, összképe nagyon is békés, szinte idilli. Nekem nagyon tetszett. Néhány pillanatkép:

Az esti órákban minden csendes és nyugodt
Üres sikátor
A katedrális ismét

A tengerparton is nagy az élet. Kis hajók, csónakok jönnek be a tengerről, hálókat rendeznek a halászok, folyik a traccsparti, a viccelődés. Nagyon hangulatos a kis kikötő, és szép innen a nyílt tenger, a városkép is.

A kikötőre néző kőépületek
Városhatár

Természetesen sokkal több látnivaló van a városban, mint amiről én most képeket mutattam, és a története is az ősidőkbe nyúlik vissza. Aki Bari környékén jár, mindenképpen nézzen be ide, megéri.
Néhány hasznos link a végére (olasz nyelvűek):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése